Shavkat Mirziyoyev oziq-ovqat sanoatini rivojlantirish masalalarini muhokama qildi
11 декабрь

Shavkat Mirziyoyev oziq-ovqat sanoatini rivojlantirish masalalarini muhokama qildi

O‘zbekiston Prezidentiga oziq-ovqat sanoatining joriy yildagi faoliyati yakunlari va 2025-yilga mo‘ljallangan rejalar taqdim etildi. Aholi sonining o‘sishi va qishloq xo‘jaligidagi global muammolar sharoitida oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlash asosiy vazifalardan biri bo‘lib qolmoqda.

Yog‘-moy sanoati istiqbollariga alohida e’tibor qaratildi. 400 dan ortiq korxona ochilganiga qaramay, xomashyo yetishmasligi ularning imkoniyatlarini cheklab qo‘ymoqda. Agar tayyor mahsulot eksportiga qo‘yilgan cheklovlar bekor qilinsa, ishlab chiqarish 120 ming tonnaga oshishi, shuningdek, qo‘shimcha 240 ming tonna ozuqa shroti ishlab chiqarilishi mumkin. Bosh vazir o‘rinbosariga bu masalani o‘rganish topshirildi.

Sut sanoatida tabiiy yoki quruq sutdan foydalanishni ko‘rsatish uchun mahsulotlarni markirovkalash tizimini joriy etish rejalashtirilmoqda. Shuningdek, sifat nazoratini yaxshilash uchun mamlakatning asosiy hududlarida laboratoriyalar tarmog‘i tashkil etiladi.

Yig‘ilishda go‘sht mahsulotlari eksport salohiyatini oshirish masalalari muhokama qilindi. Buning uchun kolbasa mahsulotlarini saqlash muddatlarini xalqaro standartlarga moslashtirish taklif etildi, bu esa sotish bozorlarini kengaytirish imkonini beradi. So‘nggi yillarda salqin ichimliklar va sharbatlar eksporti to‘qqiz baravarga oshgan bo‘lsa-da, tropik mevalar va sharbat konsentratlari importiga yuqori boj to‘lovlari bilan bog‘liq muammolar saqlanib qolmoqda. Prezident mahsulotlarni yanada raqobatbardosh qiladigan bojlarni bekor qilish taklifini qo‘llab-quvvatladi.

Bundan tashqari, oziq-ovqat sanoati korxonalari bilan hamkorlikda yangi ish o‘rinlarini yaratishga qaratilgan “Kambag‘allikdan farovonlikka” dasturi muhokama qilindi. Prezident bu ishlarni davom ettirish muhimligini ta’kidlab, kelgusi yilda ishlab chiqarish sifati va ko‘lamini oshirish bo‘yicha ko‘rsatmalar berdi.

Bogdan Burikin, “Karvan-Info” uchun maxsus