Kamamber pishlog‘i miya faoliyatini yaxshilaydi
6 январь

Kamamber pishlog‘i miya faoliyatini yaxshilaydi

Yapon olimlarining tadqiqotlari kamamber pishlog‘ining xotira va miyaning umumiy ishlashiga ijobiy ta’sir ko‘rsatishini isbotladi. Bu mahsulotda bunday xususiyatlarni ta’minlaydigan uchta asosiy tarkibiy qism aniqlandi: fermentatsiya jarayonida hosil bo‘ladigan maxsus kislotalar, noyob Penicillium camemberti zamburug‘i va miya hujayralarining o‘sishiga yordam beruvchi moddalar.

Sichqonlarda o‘tkazilgan tajribalar shuni ko‘rsatdiki, kamamber miya qon tomirlarini yog‘li ovqatning salbiy ta’siridan himoya qiladi, xotirani yaxshilaydi va neyronlarning o‘sishi uchun zarur bo‘lgan oqsillar ishlab chiqarilishini rag‘batlantiradi.

Tadqiqotchilar pishloqning ta’sirini oqsilning mushaklarga ta’siri bilan taqqoslab, kamamber aslida miyani "mashq qildirishi"ni tasdiqlashdi.