Sut ichak saratoni xavfini kamaytirishi mumkin
10 январь

Sut ichak saratoni xavfini kamaytirishi mumkin

Sutni kundalik iste’mol qilish ichak saratoni rivojlanish xavfini sezilarli darajada pasaytirishi mumkin. Tadqiqotlar natijalariga ko‘ra, kuniga 300 mg kalsiy — yarim litr sutga teng miqdor — kasallanish ehtimolini 17 foizga kamaytiradi.

Olimlar ta’kidlashicha, kalsiy himoya xususiyatlariga ega: u ichaklardagi o‘t va yog‘ kislotalarini bog‘lab, ularning kanserogen ta’sirini kamaytiradi. Shifokorlar, hatto laktoza ko‘tara olmaydigan odamlar ham kalsiyning muqobil manbalarini topishi mumkinligini ta’kidlaydilar. Kalsiy o‘simlik sutlarida, dukkakli o‘simliklarda, ko‘katlarda va ayrim baliq turlarida mavjud.

Shunday qilib, odatiy ertalabki bir stakan sut yoki uning o‘simlik muqobillari nafaqat sog‘lom ovqatlanish tarkibining bir qismi, balki xavfli kasallikning oldini olishning muhim vositasi ham bo‘lishi mumkin.