O‘zbekistonning quruq mevalari qadimiy an’analar tufayli o‘zining vitaminlari va foydali xususiyatlarini saqlab qolmoqda
8 декабрь

O‘zbekistonning quruq mevalari qadimiy an’analar tufayli o‘zining vitaminlari va foydali xususiyatlarini saqlab qolmoqda

O‘zbekistonda tabiiy vitaminlar va foydali moddalarni saqlash imkonini beradigan quyoshda bir necha kun davomida quritishning qadimiy usuli qo‘llaniladi. Quritish jarayonidan keyin quruq mevalar qattiq va yengil bo‘lib qoladi, ularni yangiligini saqlash uchun ehtiyotkorlik bilan terib olinadi va salqin joylarda saqlanadi. Shu bilan birga, ularning mahalliy bozorlardagi narxi Rossiyadagiga nisbatan ancha arzon.

Quruq mevalar tarkibidagi tabiiy shakar tana tomonidan tez o‘zlashtiriladi va energiya manbai sifatida xizmat qiladi. C vitamini immunitetni mustahkamlaydi va kollagen sinteziga yordam beradi, bu esa teri salomatligiga ijobiy ta’sir ko‘rsatadi. Shuningdek, ular ovqat hazm qilish tizimini yaxshilaydigan oziq tolalarga boy.

Ularni tarozida tortib olib, taomlarga qo‘shimcha sifatida iste’mol qilish, musliga, bo‘tqaga yoki salatlarga qo‘shish, pirojniy va kekslarga solib pishirish mumkin.

Samarqand, Buxoro va Toshkent bozorlarida quritilgan mayiz, qoqi, anjir, qora olxo‘ri, olma, bodom, qovun quruq, pista va yong‘oqlarni topishingiz mumkin.