
Prezident oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlash bo‘yicha takliflarni ko‘rib chiqdi
Shavkat Mirziyoyev aholi soni o‘sib borayotgan va tabiiy resurslar cheklangan sharoitda hosildorlikni oshirish hamda oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlashga qaratilgan tashabbuslar bilan tanishdi. Qishloq xo‘jaligi vazirligi tomonidan o‘tkazilgan taqdimotda kelgusi yilga mo‘ljallangan, yerlardan oqilona foydalanish va fermerlarni qo‘llab-quvvatlashni o‘z ichiga olgan rejalar taqdim etildi.
2024 yilda 4,8 million gektar maydonda qishloq xo‘jaligi ekinlari yetishtirilishi rejalashtirilmoqda. Asosiy e’tibor ikki million gektardan ortiq maydonda kartoshka, sabzavot, dukkakli va poliz ekinlariga qaratiladi. Birinchi marta ichki bozorni barqarorlashtirish va zaxiralar yaratish maqsadida tumanlar kesimida asosiy oziq-ovqat mahsulotlarini hisobga olish tizimi joriy etiladi.
Muhim qadamlardan biri 260 ming gektar yerning 800 ming fuqaroga berilishi bo‘ldi. Bu maydonlar qishloq xo‘jaligi mahsulotlarini yetishtirish uchun foydalanilmoqda, bu esa ish o‘rinlari yaratilishiga va daromadlar, ayniqsa yoshlar o‘rtasida, oshishiga olib keldi. Amaliyot oziq-ovqat mahsulotlari narxini barqarorlashtirishda va ishlab chiqarishni ko‘paytirishda o‘z samaradorligini ko‘rsatdi.
Prezident hosildorlikni oshirish uchun xorijiy tajribani faol o‘rganish, zamonaviy agrotexnologiyalarni joriy etish va fermerlarni o‘qitish zarurligini ta’kidladi. Shuningdek, fermerlar va qishloq aholisi uchun kichik hajmli texnikalar ishlab chiqarishni rivojlantirish bo‘yicha ko‘rsatmalar berdi.
Qishloq xo‘jaligini ob-havo xavflaridan himoya qilish masalalariga ham alohida e’tibor qaratildi. O‘tgan yili sovuq tufayli 200 ming tonnadan ortiq hosil zarar ko‘rgan edi. Bunday holatlarning oldini olish maqsadida xalqaro mutaxassislar bilan hamkorlikda ‘Qishloq xo‘jaligi tavakkalchiliklarini sug‘urtalash to‘g‘risida‘gi qonun loyihasi ishlab chiqildi. Bu qonun tabiiy ofatlar yuz berganda dehqon va fermerlarga moliyaviy yordam ko‘rsatishni ta’minlaydi.
Uchrashuvda qishloq xo‘jaligini boshqarishni isloh qilish bo‘yicha takliflar ko‘rib chiqildi. Shuningdek, “Yashil makon” loyihasi doirasida o‘rmonzorlar barpo etish agrar sektorning barqaror rivojlanishiga xizmat qilishi ta’kidlandi. O‘rmon mintaqalari va fermer dalalari bo‘ylab oziq-ovqat ekinlarini yetishtirish qo‘shimcha mahsulot manbai bo‘lishi mumkinligi aytib o‘tildi.